Urządzenia chłodnicze w gastronomii

Autor     sie 17, 2021     Home , Rozwiązania dla gastronomii , Porady    0 Komentarzy
Urządzenia chłodnicze w gastronomii

Gastronomia to bardzo wymagająca forma działalności gospodarczej. Czystość oraz jakość przygotowywanych posiłków powinna być na najwyższym poziomie. Na rynku istnieje ogromna konkurencja, w związku z czym najmniejsze potknięcie czy niepowodzenie może skutkować utratą klientów. W związku z tym, lokale gastronomiczne muszę przykładać szczególną uwagę na świeżość oferowanych dań. Urządzenia chłodnicze w gastronomii są niezbędne, pozwalają na bezpieczne przechowywanie składników potrzebnych do przygotowania posiłków. Przyjrzyjmy się im z bliska. Ciekawi? Zaczynamy! 

Charakterystyka

Urządzenia chłodnicze w gastronomii to absolutna podstawa wyposażenia. Bez nich codzienne funkcjonowanie jest znacznie utrudnione lub wręcz niemożliwe. Urządzenia pozwalają zachować odpowiednią temperaturę dla przechowywanych składników bez względu na pogodę panującą na zewnątrz. 

Rodzaje urządzeń chłodniczych w gastronomii

Bardzo często przez restauratorów wybierane są witryny chłodnicze. Zazwyczaj ustawione są przy barach, w dobrze widocznych, wyeksponowanych miejscach, prezentując różnorodne desery czy dania. Nie od dziś wiadomo, że klient kupuje oczami. Dorośli czy dzieci, które zobaczą apetyczne ciasto, koniecznie będą musiały je zjeść. Przechowuje się w nich w bezpieczny sposób różnorodne produkty, sałatki, wędliny, gotowe dania czy napoje. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i przeznaczenia urządzenia chłodniczego w gastronomii. 

Prowadząc biznes gastronomiczny ważne jest również posiadanie odpowiedniej szafy chłodniczej mroźniczej. Bardzo często można spotkać ją w sklepach spożywczych czy supermarketach. Mało kiedy na jej zakup decydują się osoby prywatne, ponieważ praktyczniejsza do prywatnego domu jest zwyczajna lodówka. Natomiast jeśli chodzi o urządzenia chłodnicze w gastronomii, szafa chłodnicza jest niezastąpiona. Przede wszystkim jest pomiestna i niesłychanie funkcjonalna. Kucharz czy jego pomocnicy mają wszystkie mrożone produkty na wysokości oczu, nie muszą się schylać i szukać danego produktu tak, jak to się odbywa w zwykłej zamrażarce. W szafie mrożone produkty ułożone są na funkcjonalnych półkach. Zazwyczaj przechowywane tematycznie : mięso - warzywa - owoce , sprawiają, że w mgnieniu oka kucharz potrafi odnaleźć potrzebny produkt. Czas jest bardzo ważny, zwłaszcza, jeśli stoliki na sali są pełne oczekujących gości. 

Kolejnym urządzeniem chłodniczym w gastronomii jest stół chłodniczy. Szalenie popularny wśród lokali gastronomicznych. Występuje w różnych rodzajach, w zależności od przeznaczenia. Występują specjalne modele skierowane do pizzerii, do przygotowywania posiłków, prezentowania żywności czy jej przechowywania. Zazwyczaj utrzymują temperaturę na poziomie 0-8°C. 

Jakość 

Podczas wyboru urządzeń chłodniczych w gastronomii należy zwrócić uwagę na jakość ich wykonania. Dokonując inwestycji ważne, by zakupione produkty były solidnie wykonane, trwałe i posłużyły nam na długi czas. Należy zwrócić szczególną uwagę na stabilność konstrukcji. Aby urządzenia nie chwiały się i nie stanowiły zagrożenia dla przybyłych gości czy pracowników, należy umieścić je na równej powierzchni. Warto również przyjrzeć się zawiasom. Czy drzwi lub klapy do urządzeń otwierają się w pożądany sposób, z charakterystycznym lekkim oporem, których świadczy o szczelności urządzenia. 

Wybór urządzeń chłodniczych

Urządzenia chłodnicze w gastronomii należy wybrać wedle własnych potrzeb i upodobań. Wybór dostępnych sprzętów jest tak szeroki, że z pewnością dostępne produkty spełnią postawione przed nimi wymagania. Warto wyposażyć nasz lokal gastronomiczny w porządny sprzęt, który będzie cieszył i bezawaryjnie służył nam przez długie lata. 

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen