Kawa do kawiarni to wyjątkowy produkt, który jest podstawowym punktem menu każdego punktu gastronomicznego. Trudno wyobrazić sobie brak tej pozycji w karcie. Zwykle do wyboru jest przynajmniej kilka rodzajów kawy. Który wybrać?
Kawa do kawiarni: produkt niezastąpiony
Wybór odpowiedniej kawy jest ważnym zadaniem. Odgrywa kluczową rolę w każdej kawiarni i w wielu restauracjach. Kawa do gastronomii powinna być wysokiej jakości i odpowiadać podniebieniom większości gości. Uniwersalność gwarantuje trafienie w gusta klientów, co jest istotne w tej branży. Powinna wyróżniać się doskonałym balansem smaku. Nie może być zbyt kwaśna i zbyt gorzka. Wyważenie jest gwarancją sukcesu kawy.
Kawa do kawiarni: bogata oferta produktów
Nasz sklep oferuje bogaty wybór kaw, który gwarantuje zadowolenie każdego klienta. Na uwagę zasługują produkty firmy MISCELAD’ORO. Można wybrać pomiędzy doskonałymi rodzajami kawy ziarnistej, np.:
-
Americano Premium to mieszanka dobrej jakości ziaren Arabiki, pochodzących z południowej i środkowej Ameryki. Smak jest intensywny, słodki i delikatny.
-
Gusto Classico jest mieszanką ziaren Arabiki zbieranych w południowej i środkowej Ameryce oraz ziaren Robusty pochodzących z Azji (70% i 30%). Charakteryzuje się mocnym smakiem z czekoladowymi nutami.
-
Gran Crema to mieszanka ziaren Arabiki z Ameryki południowej i środkowej oraz ziaren Robusty z Azji (80% i 20%). Kawa ma intensywny aromat i interesujący kremowy posmak, dzięki gęstej cremie.
-
Grand’ Aroma jest mieszanką Arabiki z południowej i środkowej Arabiki oraz ziaren Robusty z Azji (90% i 10%). Wyróżnia ją aksamitny aromat oraz idealna crema.
-
Exclusive Blend producenta RESTO QUALITY to produkt najwyższej jakości powstały z mieszanki ziaren Arabiki i Robusty (75% i 25%).
Kawa do kawiarni: dobra kawa kluczem do sukcesu
Wybór kawy w gastronomii to duża odpowiedzialność. Od właściwej decyzji zależy w dużej mierze sukces lokalu. Poza kawą ważna jest inwestycja w dobry sprzęt: młynki do kawy oraz ekspres. Profesjonalne urządzenia pomogą w przygotowaniu najlepszej kawy.
Kawa do kawiarni: rodzaje
Dobra kawa do kawiarni to przede wszystkim wybór najlepszego fundamentu, którym są najlepsze ziarna. Zadaniem klienta jest wybór odpowiedniego rodzaju produktu, który go najlepiej zadowoli. Bogate menu nie zawsze tą decyzję ułatwia. Jakie można wyróżnić rodzaje kawy?
Kawy tradycyjne
Espresso
To napój z widoczną pianką, o pojemności 25 ml, podawany w niewielkiej filiżance o pojemności 70 ml. Podawany jest również osobno szklanka lub kieliszek wody niegazowanej do oczyszczenia kubków smakowych. Espresso jest bazą wielu napojów kawowych, także mlecznych.
Espresso doppio
Jest to podwójna dawka tradycyjnego espresso. Podawana w taki sam sposób, co standardowa wersja.
Espresso lungo
Tak zwane espresso przedłużone. Uzyskuje się dzięki dalszemu zaparzaniu właściwego ekstraktu. Ma objętość około trzy razy większą od tradycyjnego espresso.
Espresso macchiato
Bazą jest standardowe espresso, do którego dodaje się spienione mleko w proporcji 1:1.
Americano
Nazywana „dużą czarną“. Przygotowuj się z gorącej wody w objętości 100-150 ml oraz pojedynczej lub podwójnej porcji espresso.
Kawy mleczne
Cappuccino
Przygotowana w proporcji 1:1:1 z espresso, gorącego mleka oraz mlecznej spienionej pianki.
Flat white
Bazą jest espresso doppio oraz 120 ml spienionego mleka o kremowej konsystencji. Serwowane w dużej filiżance lub w kubku.
Caffè latte
Jest to połączenie espresso ze spienionym mlekiem w proporcji 1:2. Podawane w wysokich szklankach.
Latte macchiato
Jest przygotowywana podobnie do caffè latte, ale zawiera więcej mleka. Po przygotowaniu powstają trzy warstwy: gorące mleko, espresso i mleczna pianka.
Cortado
Tworzy je połączenie espresso z ciepłym mlekiem w proporcji 1:1. Podawane w filiżankach o pojemności 130 ml.
Z alkoholem
Irish coffee – Kawa po irlandzku
Składa się z warstwy kawy, irlandzkiej podgrzanej whisky, tafli brązowego cukru oraz bitej śmietany.
Caffè corretto
To espresso z odrobiną mocnego alkoholu, np. rumu, brandy, grappy lub likieru.
Na słodko
Mocha – Mokka
Bazą jest rozpuszczona w mleku czekolada oraz espresso. Całość jest udekorowana bitą śmietaną z cynamonem lub z wiórkami czekolady.
Kawa po wiedeńsku
To kawa z dodatkiem czekolady gorzkiej lub mlecznej, z bitą śmietaną, posypana kakao lub cynamonem.
Na zimno
Café frappé
Kawa rozpuszczalna połączona z zimną wodą. Może być zmodyfikowana o espresso, wodę, lód, dodatek mleka i cukru.
Cold brew
Istotny jest system parzenia. Ziarna kawy są grubo zmielone i leżakują w zimnej wodzie przez kilka lub kilkanaście godzin.
Świeżo parzona kawa to napój, który jest uwielbiany przez większość osób. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez tak zwanej „małej czarnej”, która może być podawana w wielu odsłonach. Istotne jest, aby wybrana kawa do kawiarni była najlepszej jakości. Stanowi bazę i najważniejszy atut każdego lokalu w tej branży