Kawa do kawiarni

Autor     paź 22, 2021     Home , Rozwiązania dla gastronomii , Rozwiązania dla biur , Porady    0 Komentarzy
Kawa do kawiarni

Kawa do kawiarni to wyjątkowy produkt, który jest podstawowym punktem menu każdego punktu gastronomicznego. Trudno wyobrazić sobie brak tej pozycji w karcie. Zwykle do wyboru jest przynajmniej kilka rodzajów kawy. Który wybrać?

Kawa do kawiarni: produkt niezastąpiony

Wybór odpowiedniej kawy jest ważnym zadaniem. Odgrywa kluczową rolę w każdej kawiarni i w wielu restauracjach. Kawa do gastronomii powinna być wysokiej jakości i odpowiadać podniebieniom większości gości. Uniwersalność gwarantuje trafienie w gusta klientów, co jest istotne w tej branży. Powinna wyróżniać się doskonałym balansem smaku. Nie może być zbyt kwaśna i zbyt gorzka. Wyważenie jest gwarancją sukcesu kawy.

Kawa do kawiarni: bogata oferta produktów

Nasz sklep oferuje bogaty wybór kaw, który gwarantuje zadowolenie każdego klienta. Na uwagę zasługują produkty firmy MISCELAD’ORO. Można wybrać pomiędzy doskonałymi rodzajami kawy ziarnistej, np.:

  • Americano Premium to mieszanka dobrej jakości ziaren Arabiki, pochodzących z południowej i środkowej Ameryki. Smak jest intensywny, słodki i delikatny.

  • Gusto Classico jest mieszanką ziaren Arabiki zbieranych w południowej i środkowej Ameryce oraz ziaren Robusty pochodzących z Azji (70% i 30%). Charakteryzuje się mocnym smakiem z czekoladowymi nutami.

  • Gran Crema to mieszanka ziaren Arabiki z Ameryki południowej i środkowej oraz ziaren Robusty z Azji (80% i 20%). Kawa ma intensywny aromat i interesujący kremowy posmak, dzięki gęstej cremie.

  • Grand’ Aroma jest mieszanką Arabiki z południowej i środkowej Arabiki oraz ziaren Robusty z Azji (90% i 10%). Wyróżnia ją aksamitny aromat oraz idealna crema.

  • Exclusive Blend producenta RESTO QUALITY to produkt najwyższej jakości powstały z mieszanki ziaren Arabiki i Robusty (75% i 25%).



Kawa do kawiarni: dobra kawa kluczem do sukcesu

Wybór kawy w gastronomii to duża odpowiedzialność. Od właściwej decyzji zależy w dużej mierze sukces lokalu. Poza kawą ważna jest inwestycja w dobry sprzęt: młynki do kawy oraz ekspres. Profesjonalne urządzenia pomogą w przygotowaniu najlepszej kawy.

Kawa do kawiarni: rodzaje

Dobra kawa do kawiarni to przede wszystkim wybór najlepszego fundamentu, którym są najlepsze ziarna. Zadaniem klienta jest wybór odpowiedniego rodzaju produktu, który go najlepiej zadowoli. Bogate menu nie zawsze tą decyzję ułatwia. Jakie można wyróżnić rodzaje kawy?

Kawy tradycyjne

Espresso

To napój z widoczną pianką, o pojemności 25 ml, podawany w niewielkiej filiżance o pojemności 70 ml. Podawany jest również osobno szklanka lub kieliszek wody niegazowanej do oczyszczenia kubków smakowych. Espresso jest bazą wielu napojów kawowych, także mlecznych.

Espresso doppio

Jest to podwójna dawka tradycyjnego espresso. Podawana w taki sam sposób, co standardowa wersja.

Espresso lungo

Tak zwane espresso przedłużone. Uzyskuje się dzięki dalszemu zaparzaniu właściwego ekstraktu. Ma objętość około trzy razy większą od tradycyjnego espresso.

Espresso macchiato

Bazą jest standardowe espresso, do którego dodaje się spienione mleko w proporcji 1:1.

Americano

Nazywana „dużą czarną“. Przygotowuj się z gorącej wody w objętości 100-150 ml oraz pojedynczej lub podwójnej porcji espresso.

Kawy mleczne

Cappuccino

Przygotowana w proporcji 1:1:1 z espresso, gorącego mleka oraz mlecznej spienionej pianki.

Flat white

Bazą jest espresso doppio oraz 120 ml spienionego mleka o kremowej konsystencji. Serwowane w dużej filiżance lub w kubku.

Caffè latte

Jest to połączenie espresso ze spienionym mlekiem w proporcji 1:2. Podawane w wysokich szklankach.

Latte macchiato

Jest przygotowywana podobnie do caffè latte, ale zawiera więcej mleka. Po przygotowaniu powstają trzy warstwy: gorące mleko, espresso i mleczna pianka.

Cortado

Tworzy je połączenie espresso z ciepłym mlekiem w proporcji 1:1. Podawane w filiżankach o pojemności 130 ml.

Z alkoholem

Irish coffee – Kawa po irlandzku

Składa się z warstwy kawy, irlandzkiej podgrzanej whisky, tafli brązowego cukru oraz bitej śmietany.

Caffè corretto

To espresso z odrobiną mocnego alkoholu, np. rumu, brandy, grappy lub likieru.

Na słodko

Mocha – Mokka

Bazą jest rozpuszczona w mleku czekolada oraz espresso. Całość jest udekorowana bitą śmietaną z cynamonem lub z wiórkami czekolady.

Kawa po wiedeńsku

To kawa z dodatkiem czekolady gorzkiej lub mlecznej, z bitą śmietaną, posypana kakao lub cynamonem.

Na zimno

Café frappé

Kawa rozpuszczalna połączona z zimną wodą. Może być zmodyfikowana o espresso, wodę, lód, dodatek mleka i cukru.

Cold brew

Istotny jest system parzenia. Ziarna kawy są grubo zmielone i leżakują w zimnej wodzie przez kilka lub kilkanaście godzin.


Świeżo parzona kawa to napój, który jest uwielbiany przez większość osób. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez tak zwanej „małej czarnej”, która może być podawana w wielu odsłonach. Istotne jest, aby wybrana kawa do kawiarni była najlepszej jakości. Stanowi bazę i najważniejszy atut każdego lokalu w tej branży

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen