Chcesz otworzyć pizzerię, ale obawiasz się, że czegoś w niej zabraknie? Po przeczytaniu tego artykułu wszystko stanie się jasne.
Podstawową sprawą jest oczywiście piec do pizzy. Jest to zarazem najdroższy element wyposażenia, ale i najważniejszy. Warto zainwestować w piec wysokiej jakości, ponieważ przekłada się to na smak przygotowywanych w nim pizz i pozwoli już na samym początku przebić konkurencję. Na rynku są do wyboru różne sprzęty - piece elektryczne, gazowe oraz zasilane na surowiec naturalny np. drewno.
Jaki piec do pizzy wybrać?
Piec elektryczny sprawdzi się zarówno w lokalu specjalizującym się tylko w przyrządzaniu pizzy jak i w restauracjach, w których pizza jest tylko dodatkiem do szerszej karty dań.
Gazowy piec do pizzy jest większą inwestycją i sprawdza się w obszernych lokalach specjalizujących się tylko w produkcji pizzy. Jest to piec, którego nie można rozbudować.
Piec elektryczny jest tańszy w zakupie, lecz w dłuższej perspektywie czasowej może okazać się droższy w użytkowaniu. Jest jednak prostszy w obsłudze i można na nim ustawić dokładniejszą temperaturę, a jego niepodważalną zaletą jest to, że wraz z rozwojem pizzerii można go rozbudować o dodatkowe moduły. Piece gazowe są dużo bardziej ekonomiczne jednak wymagają stałych kontroli i przeglądów technicznych ze względu na to, że bazują na instalacji gazowej.
Wyposażenie pizzerii - akcesoria
Wyposażenie pizzerii to nie tylko sam piec. Niezbędne dla funkcjonowania lokalu są akcesoria takie jak: torby, łopaty, radełka, szczotki do czyszczenia pieców, siatki do pizzy, blachy do pizzy czy miksery spiralne.
-
Miksery spiralne przyspieszą i ułatwią wyrabianie dużej ilości ciasta do pizzy.
-
Torby są niezbędne przy transporcie tego włoskiego przysmaku. Im lepsza jakość torby tym przygotowana przez nas potrawa zachowa dłużej odpowiednią temperaturę.
-
Łopaty służą do wyciągania pizzy z pieca. Zadbajmy o to, aby miały wytrzymałą i odpowiedniej długości rączkę.
-
Niezwykle istotną sprawą są blachy do pizzy. To od nich zależy czy pizza dobrze się wypiecze czy przyklei. Blacha musi być odpowiednich rozmiarów, aby było ją łatwo wkładać i wyjmować z pieca.
-
Radełka to ostrza służące do cięcia pizzy, a siatki do pizzy zapewniają odpowiednią wentylację dla ciasta drożdżowego.
-
Ostatnim ważnym elementem są szczotki do czyszczenia pieców. Będą niezbędne do utrzymywania higieny w piecach do pieczenia pizzy.