Wyposażenie pizzerii

Autor     gru 16, 2017     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Wyposażenie pizzerii

Chcesz otworzyć pizzerię, ale obawiasz się, że czegoś w niej zabraknie? Po przeczytaniu tego artykułu wszystko stanie się jasne.

Podstawową sprawą jest oczywiście piec do pizzy. Jest to zarazem najdroższy element wyposażenia, ale i najważniejszy. Warto zainwestować w piec wysokiej jakości, ponieważ przekłada się to na smak przygotowywanych w nim pizz i pozwoli już na samym początku przebić konkurencję. Na rynku są do wyboru różne sprzęty - piece elektryczne, gazowe oraz zasilane na surowiec naturalny np. drewno.

Jaki piec do pizzy wybrać?

Piec elektryczny sprawdzi się zarówno w lokalu specjalizującym się tylko w przyrządzaniu pizzy jak i w restauracjach, w których pizza jest tylko dodatkiem do szerszej karty dań.

Gazowy piec do pizzy jest większą inwestycją i sprawdza się w obszernych lokalach specjalizujących się tylko w produkcji pizzy. Jest to piec, którego nie można rozbudować.

Piec elektryczny jest tańszy w zakupie, lecz w dłuższej perspektywie czasowej może okazać się droższy w użytkowaniu. Jest jednak prostszy w obsłudze i można na nim ustawić dokładniejszą temperaturę, a jego niepodważalną zaletą jest to, że wraz z rozwojem pizzerii można go rozbudować o dodatkowe moduły. Piece gazowe są dużo bardziej ekonomiczne jednak wymagają stałych kontroli i przeglądów technicznych ze względu na to, że bazują na instalacji gazowej.

Wyposażenie pizzerii - akcesoria

Wyposażenie pizzerii to nie tylko sam piec. Niezbędne dla funkcjonowania lokalu są akcesoria takie jak: torby, łopaty, radełka, szczotki do czyszczenia pieców, siatki do pizzy, blachy do pizzy czy miksery spiralne.

  • Miksery spiralne przyspieszą i ułatwią wyrabianie dużej ilości ciasta do pizzy.

  • Torby są niezbędne przy transporcie tego włoskiego przysmaku. Im lepsza jakość torby tym przygotowana przez nas potrawa zachowa dłużej odpowiednią temperaturę.

  • Łopaty służą do wyciągania pizzy z pieca. Zadbajmy o to, aby miały wytrzymałą i odpowiedniej długości rączkę.

  • Niezwykle istotną sprawą są blachy do pizzy. To od nich zależy czy pizza dobrze się wypiecze czy przyklei. Blacha musi być odpowiednich rozmiarów, aby było ją łatwo wkładać i wyjmować z pieca.

  • Radełka to ostrza służące do cięcia pizzy, a siatki do pizzy zapewniają odpowiednią wentylację dla ciasta drożdżowego.

  • Ostatnim ważnym elementem są szczotki do czyszczenia pieców. Będą niezbędne do utrzymywania higieny w piecach do pieczenia pizzy.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen