Jakie są rodzaje stołów do gastronomii?

Autor     lis 27, 2019     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Jakie są rodzaje stołów do gastronomii?

Stoły gastronomiczne to wyposażenie, bez którego nie może obyć się żadna profesjonalna kuchnia. Ich blaty pełnią rolę stanowisk roboczych, przy których pracownicy lokalu mogą w najefektywniejszy sposób wykonywać powierzone im zadania. Rodzaje stołów do gastronomii wyróżniamy zatem przede wszystkim na podstawie ich formy, która powinna być dostosowana tak, aby w maksymalnym stopniu usprawnić pracę kuchni. 

Rodzaje stołów do gastronomii

Różnorodność stołów do gastronomii mogłaby zadziwić niejedną osobę, która nie miała do tej pory styczności z zapleczem profesjonalnej kuchni. Każdy z wariantów tego typu umeblowania jest bowiem przeznaczony do innego stanowiska pracy i zaprojektowany tak, aby jak najbardziej ułatwić wykonywanie danego zadania. Wyróżniamy zatem następujące rodzaje stołów do gastronomii:

- stoły przyścienne - wyposażone w dodatkową listwę pomiędzy blatem a ścianą, dzięki której możliwe jest dokładne przystawienie mebla do elewacji, co zapobiega przedostawaniu się za blat wody, resztek składników spożywczych czy zanieczyszczeń,

- stoły ze zlewem - dostępne w wariancie pojedynczym lub podwójnym, ich rolą jest umożliwienie higienicznego zmywania naczyń i akcesoriów kuchennych, na przykład z podziałem na narzędzia wykorzystywane do obróbki surowego mięsa czy ryb,

- stoły do zmywarek/stoły załadowczo-wyładowcze - czyli stoły, które poza blatem i zlewem posiadają także półkę na zmywarkę lub miejsce na lodówkę, ich zadaniem jest zapewnienie higienicznego miejsca na rozładowywanie produktów spożywczych lub czystych naczyń, 

- stoły centralne - czyli podstawowe stoły, których blaty służą jako powierzchnie robocze do gotowania, mogą być wyposażone w funkcjonalne półki i szafki, w których wygodnie przechowuje się często używane produkty, takie jak przyprawy czy zioła, 

- stoły na kółkach - to specjalny wariant dostępny dla większości rodzajów stołów gastronomicznych, może być wyposażony w zwykły blat, zlew, półki czy szafki, a także kółka umożliwiające przestawianie go w różne miejsca, w zależności od potrzeb pracowników kuchni. 

Dlaczego wszystkie rodzaje stołów do gastronomii produkuje się najczęściej ze stali nierdzewnej?

Wyposażenie lokali gastronomicznych jest niezwykle wymagające, dlatego wykonuje się je wyłącznie z najbardziej solidnych materiałów o szczególnych właściwościach. Stoły do gastronomii to najczęściej meble ze stali nierdzewnej dopuszczonej do kontaktu z żywnością. Stal jest surowcem odpornym na szkodliwe działanie wysokiej temperatury i czynników zewnętrznych, takich jak wilgoć, chemiczne środki czystości czy kwasy naturalnie obecne w składnikach spożywczych. Co więcej, jej twarda struktura nie ulega zarysowaniom ani odkształceniom i nie podlega procesom korozji. Jest gładka, a dzięki temu niezwykle łatwa w utrzymaniu w czystości. Ponieważ meble ze stali nierdzewnej mają chłodną powierzchnię, nie rozwijają się na nich bakterie, dzięki czemu są najbardziej sterylnym miejscem do pracy z pożywieniem. Ich dodatkową zaleta jest także uniwersalny design - proste, srebrne meble prezentują się atrakcyjnie w każdej kuchni. 

Szeroki wybór odpowiednio ukształtowanych stołów gastronomicznych ze stali nierdzewnej sprawia, że każda kuchnia może zostać wyposażona według indywidualnych potrzeb pracowników, aby zapewnić im maksymalną wygodę podczas wykonywania swoich zadań, a samemu lokalowi gastronomicznemu zagwarantować właściwy poziom czystości i higieny. 

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen