Jak wybrać zmywarkę gastronomiczną?

Autor     lip 26, 2017     Home , Rozwiązania dla gastronomii , Porady    0 Komentarzy
Jak wybrać zmywarkę gastronomiczną?

W dzisiejszych czasach niemal w każdym gospodarstwie domowym znajduje się już zmywarka. Jej główną przewagą nad ręcznym myciem naczyń jest zaoszczędzony czas. Ponadto zużywa się znacznie mniej wody niż przy tradycyjnym myciu.

Kiedy prowadzimy lokal gastronomiczny, zwykła domowa zmywarka może jednak okazać się niewystarczająca. W takim wypadku świetnie sprawdza się zmywarka gastronomiczna – cechuje się ona znacznie większymi gabarytami, pojemnością i wydajnością. W restauracji, gdzie tempo przygotowywania posiłków jest bardzo duże, takie urządzenia są nieodzowne. Pozwala to na znaczne usprawnienie i zwiększenie efektywności pracy oraz odciążenie pracowników od żmudnej i czasochłonnej czynności, jaką jest zmywanie naczyń. Dodatkowo, profesjonalny sprzęt znacznie lepiej wyparza i usuwa zabrudzenia, co ma znaczenie dla higieny przygotowywania posiłków.

Trzeba wiedzieć, jak wybrać zmywarkę, aby jak najlepiej nam służyła. Na rynku dostępne są ich różne rodzaje – każdy z nich spełnia określone funkcje.

Zmywarki do szkła

Podstawowym i popularnym typem jest zmywarka do szkła. Charakteryzuje się ona nieco mniejszą mocą, a więc słabszym strumieniem myjącym oraz niższą temperaturą mycia, co jest niezbędne przy tak delikatnym materiale, jakim jest szkło. Idealnie nada się do pubów, barów czy kawiarni, gdzie zużywa się wyjątkowo dużo szklanek. Przykładem takiego urządzenia jest zmywarka gastronomiczna do szkła Profi Line firmy HENDI.

W zmywarkach do naczyń możemy umieszczać zarówno naczynia, jak i sztućce czy szkło. Są uniwersalne, nadają się do całej zastawy stołowej, więc będą idealnym rozwiązaniem w restauracjach czy na stołówkach. Zazwyczaj mieszczą się do nich talerze do średnicy 32 cm. Większość posiada dozowniki płynu myjącego w standardzie, np. zmywarka uniwersalna Power Digital (producent: STALGAST).

Zmywarki kapturowe

Jak wybrać zmywarkę, kiedy musimy umyć większe naczynia, takie jak garnki i patelnie? Odpowiedzią są zmywarki kapturowe. Od pozostałych modeli różnią się tym, że są otwierane do góry – można więc włożyć do nich szersze i dłuższe rzeczy. Dlatego w taką zmywarkę powinny się zaopatrzyć wszystkie placówki gastronomiczne, a szczególnie duże lokale. Zakup takiego urządzenia to trochę większy wydatek. W ofercie sklepu znajdują się m.in. zmywarki kapturowe firmy STALGAST, w standardzie zawierające dozowniki płynu nabłyszczającego i myjącego.

Istnieją także zmywarki specyficznie dostosowane pod mycie tac i garnków.

Akcesoria do zmywarek

Równocześnie z zakupem urządzenia warto rozejrzeć się za akcesoriami i dodatkami, które usprawnią i podniosą jego efektywność. Godnymi uwagi produktami są specjalne płyny do mycia oraz płyny nabłyszczające, które dodaje się do pojemnika przed włączeniem zmywarki.

Podstawowym elementem wyposażenia są kosze na naczynia, które przydadzą się do przechowywania świeżo wyjętych naczyń. Cykle mycia są bardzo krótkie, więc dodatkowe miejsce na schnięcie jest potrzebne.

Z problemem twardej wody można poradzić sobie na różne sposoby. W asortymencie znajdziemy filtry, odkamieniacze i zmiękczacze wody.

Ważnym aspektem jest również umiejscowienie naszej zmywarki. Odpływ w urządzeniu powinien znajdować się wyżej niż odpływ w pomieszczeniu, inaczej niemożliwe będzie jej ujście. Jeśli umieszczamy ją pod blatem, odpływ powinien znajdować się w podłodze. Alternatywnym rozwiązaniem jest zakup podstawy pod zmywarkę. Zwrócić uwagę trzeba także na ciśnienie robocze zimnej wody (musi być odpowiednio wysokie).

Pytanie, jak wybrać zmywarkę, która jest odpowiednia dla naszego biznesu, nie jest łatwe. Tę decyzję warto przemyśleć!

Przeczytaj również na temat obsługi zmywarki gastronomicznej.

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen