Jaki piec konwekcyjno-parowy wybrać?

Autor     mar 21, 2018     Home , Rozwiązania dla gastronomii , Porady    0 Komentarzy
Jaki piec konwekcyjno-parowy wybrać?

Każdy świadomie działający właściciel, chcąc odpowiednio wyposażyć swój lokal gastronomiczny, zadaje sobie pytanie – jaki piec konwekcyjno-parowy wybrać? Na co zwrócić uwagę? Aby ułatwić Ci to trudne zadanie, specjalnie dla Ciebie sprawdziliśmy i wyjaśniliśmy różne specyfikacje tego rodzaju pieców. Po tym artykule będziesz mógł świadomie wybrać najlepszy dla swoich oczekiwań piec konwekcyjno-parowy.

Jakie zasilanie będzie lepsze?

Piec konwekcyjno-parowy to urządzenie, które ma szybko pomóc nam w przygotowaniu potraw dla wielu osób. Jest to niezwykle ważne we wszelkich lokalach gastronomicznych, gdzie czas to pieniądz. W takich miejscach ważne jest również najbardziej optymalne zarządzanie energią elektryczną, by nie ponosić ogromnych kosztów opłat. Dlatego trzeba wybrać piec, który będzie miał zasilanie najbardziej odpowiednie do naszych potrzeb. Jakie rodzaje zasilania są oferowane w asortymencie? Możliwy jest wybór pomiędzy zasilaniem elektrycznym, zasilaniem na prąd lub gaz/prąd. O naszym wyborze powinien decydować fakt, jaki układ instalacji posiadamy w zapleczu kuchennym lokalu. Musimy wziąć pod uwagę, że piece na prąd dają dużo większe możliwości, jeśli chodzi o przygotowywanie potraw i są znacznie tańsze w zakupie, chociaż ceny gazu są niższe niż prądu.

Weź pod uwagę ilość i rodzaj dań serwowanych w lokalu.

Musimy także zdecydować, ile potraw i jakiego rodzaju będziemy chcieli jednocześnie przygotowywać. Piece konwekcyjno-parowe oferują różne rozmiary pojemności GN. Co oznacza ten skrót? Gastro Norm to standard, który określa rozmiary pojemników wykorzystywanych w profesjonalnych kuchniach lokali gastronomicznych. Jeden podstawowy pojemnik GN ma rozmiary 530x325 mm. Z asortymentu sklepu każdy klient może wybrać pomiędzy piecami konwekcyjno-parowymi mieszczącymi 6, 7, 10 oraz 12 sztuk pojemników GN o różnych wymiarach.

Zwróć uwagę na parametry

Przed zakupem pieca konwekcyjno-parowego koniecznie zwróć uwagę na różne parametry, takie jak wysokość, szerokość oraz głębokość urządzenia, dzięki którym będziesz mógł wybrać piec najbardziej odpowiedni dla Twojego lokalu. Wśród dostępnego asortymentu możliwy jest wybór pieców o głębokości: 662 mm, 773 mm, 862 mm, 940 mm, 1043 mm, 1120 mm oraz 1207 mm. Jeśli chodzi o wysokość urządzeń, dostępne jest wiele wymiarów: 575 mm, 583 mm, 649 mm, 675 mm, 727 mm, 786 mm, 843 mm, 957 mm, 984 mm, 1010 mm, 1046 mm, 1163 mm, 1250 mm, 1353 mm oraz 1866 mm. Mamy również możliwość dużego wyboru szerokości pieców konwekcyjno-parowych, które wynoszą: 535 mm, 540 mm, 860 mm, 866 mm oraz 882 mm.

Zaufaj sprawdzonym producentom

Przy wyborze pieców konwekcyjno-parowych ważny jest także wybór polecanego, niezawodnego producenta, co daje gwarancję niezawodności urządzenia. Są firmy, które wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klienta, starają się wyprodukować urządzenia najbardziej optymalne dla różnych potrzeb klientów. Wiodącymi oraz polecanymi producentami pieców konwekcyjno-parowych są: Rational, Retigo, Unox oraz Lainox.

Dlaczego warto wybrać piec konwekcyjno-parowy?

Piece te są doskonałym rozwiązaniem dla lokali gastronomicznych, ponieważ zaoszczędzą dużo miejsca oraz umożliwią przygotowanie różnorodnych, najbardziej wymagających potraw. Możemy nim z powodzeniem zastąpić wiele innych urządzeń, takich jak płyta grillowa, piekarnik, frytkownica czy parowar. Dużym plusem jest również to, że urządzenie to nie wymaga zastosowania dużej liczby naczyń, dzięki czemu będziemy mieć możliwość zaoszczędzenia wody, energii oraz czasu, który trzeba by było poświęcić na zmywanie naczyń. Ten rodzaj pieca pozwoli więc na zmniejszenie wydatków związanych z prowadzeniem lokalu. Ceny urządzenia wahają się od 8 085, 72 zł netto do 100 922,99 zł netto w zależności od specyfikacji oraz producenta. Jednak jest to wydatek, który szybko się zwróci. Znając różnorodne właściwości tego urządzenia, szybciej i łatwiej będziemy mogli zdecydować, jaki piec konwekcyjno-parowy wybrać.

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen