Z problemem jakie wybrać meble do gastronomii boryka się zarówno wielu początkujących, jak i doświadczonych przedsiębiorców. Jest to zadanie o tyle ważne, że podjęte decyzje będą długoterminowo wpływać na komfort pracy i wygodę klientów. Warto więc zastanowić się, jakich podstawowych błędów trzeba unikać.
Meble do gastronomii a typ pomieszczenia
Możemy wyróżnić kilka podstawowych rodzajów pomieszczeń, które będą wymagały odpowiedniej specyfikacji mebli:
-
kuchnia i powierzchnie magazynowe
-
otwarta kuchnia
-
część dla klientów
-
ogródek
Kuchnia i zaplecze
Meble ze stali nierdzewnej ze względu na materiał, z jakiego są wykonane, charakteryzują się przede wszystkim sterylnością i wytrzymałością. Metalowe regały zdadzą egzamin zarówno bezpośrednio w kuchni, jak i w spiżarni. Ich kolejnym atutem z pewnością będzie wytrzymałość - w zależności od specyfikacji użytej stali, są w stanie utrzymać ciężar w granicach od 100 do nawet 400 kilogramów. Blaty ze stali nierdzewnej są łatwe do czyszczenia i zużywają się dużo wolniej niż nawet najlepszej jakości blaty wykonane z drewna, sklejki czy wysokiej jakości tworzywa sztucznego.
Pamiętaj, że w kuchni meble powinny przede wszystkim mieć wartość użytkową, a nie estetyczną.
Problem otwartej kuchni
Niektóre profile działalności wręcz wymagają otwarcia zaplecza gastronomicznego na widok klientów. Mowa przede wszystkim o barach i kawiarniach. Zadanie tu jest o tyle utrudnione, że trzeba zachować równowagę pomiędzy estetyką i funkcjonalnością. Problemem przede wszystkim może być hałas związany z przygotowywaniem niektórych napojów takich jak szejki i świeżo wyciskane soki. Jeżeli używamy palnika i piekarnika, musimy zadbać o odpowiednią wentylację, gdyż powietrze w sali pełnej gości szybko się nagrzeje i będzie powodować dyskomfort u klientów.
Z drugiej strony taki wariant daje też dodatkowe możliwości, nie ma przecież lepszej zachęty dla klientów niż zapach świeżo mielonej i parzonej kawy. To samo tyczy się pubów, barów i coctail barów - regały z odpowiednio wyeksponowanymi butelkami alkoholi nie tylko budują klimat miejsca, ale także prezentują oferowane produkty.
Zadbaj o komfort i upodobania gości
Przy wyborze mebli do gastronomii do części stołowej zwróć uwagę przede wszystkim na:
-
odpowiednie proporcje wysokości stołu i krzeseł
-
trwałość materiałów
-
design dopasowany do upodobań docelowej grupy klientów
Istotną kwestią jest też estetyka i odpowiedni dobór kolorów. Szacuje się że 3-4 pierwsze sekundy wystarczą potencjalnemu klientowi do stwierdzenia, czy wnętrze lokalu mu się podoba. Zwróć uwagę na detale: wyprasowane obrusy, odpowiednie oświetlenie, dekoracje na ścianach, zasłony i firany.
Meble do ogródka
Jeśli dysponujesz niewielką przestrzenią magazynową, wybierz meble, które można składać i które nie zajmują po złożeniu dużo miejsca. W okresie od listopada do kwietnia klienci ze względu na pogodę nie korzystają z ogródków, więc meble należy zabezpieczyć i przechowywać w suchym miejscu.
Wybieraj materiały takie jak drewno, metal i plastik, które można odświeżyć niskim kosztem i zabezpieczyć przed czynnikami atmosferycznymi. Są też łatwe w czyszczeniu. Unikaj raczej mebli obijanych materiałem czy wypchanych gąbką, bo mogą nasiąkać wilgocią w nocy lub w deszczowe dni. Nawet jeśli będą osłonięte od deszczu, mogą pojawić się na nich grzyby. Do tego dochodzi kurz z ulicy i konieczność prania, co pochłania czas.
Zatrudnij eksperta
Jeżeli masz duże wątpliwości związane z doborem wyposażenia lokalu gastronomicznego, dobrym rozwiązaniem będzie skorzystanie z pomocy profesjonalisty. Doświadczony projektant wnętrz dobierze odpowiednie meble pod kątem wygody, estetyki i funkcjonalności. Dodatkowym jego atutem będzie znajomość najnowszych trendów.
Przeczytaj również jaki piec gastronomiczny wybrać.