Smart cooking w gastronomii

Autor     paź 31, 2020     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Smart cooking w gastronomii

Ekologiczne rozwiązanie i trend zero waste na dobre zagościł w wielu branżach. Jedną z nich jest gastronomia, dla której ,,inteligentne gotowanie" stało się obecnie standardowym sposobem na optymalizację pracy kucharzy. Głównym zadaniem smart cooking jest zapewnienie bardziej efektywniejszego gotowania, przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych serwowanych dań. Dlaczego trend zyskuje na popularności w lokalach gastronomicznych?

Smart cooking - na czym polega?

Inteligentne gotowanie zakłada ułatwienie standardowych czynności wykonywanych przez kucharza. Co jednak oznacza to w praktyce? Na rynku można znaleźć coraz więcej akcesoriów kuchennych, spełniających założenia smart cooking.

Patelnie czy garnki stworzone w idei inteligentnego gotowania mają uniwersalny charakter. Można je więc stosować na wszelkiego rodzaju powierzchniach grzewczych, a więc zarówno na klasycznych kuchenkach gazowych, jak również na płytach elektrycznych i indukcyjnych. Dodatkowo, sprzęt tego typu umożliwia jednoczesne wykonywanie kilku czynności. Za przykład niech posłużą kombiwary, czyli urządzenia oferujące równoległe smażenie, pieczenie czy rozmrażanie produktów. Zastosowanie jednej maszyny kuchennej jest nie tylko wygodne, ale także wydajne i oszczędne. 

Choć smart cooking było stosowane jeszcze do niedawna wyłącznie przez zawodowych kucharzy, dziś na urządzenia tego typu może pozwolić sobie również miłośnik domowego gotowania. Inteligentny sprzęt kuchenny został stworzony z myślą o szybkości, trwałości oraz bezawaryjności. Z tego powodu ich pierwszymi użytkownikami byli szefowie restauracji, w których priorytetem jest płynność realizacji zamówień. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby nabyć urządzenie tego typu na użytek własny.

Urządzenia do inteligentnego gotowania - dlaczego warto w nie inwestować?

Głównym czynnikiem, na który stawiają właściciele lokali gastronomicznych jest wytrzymałość obecnych w kuchni urządzeń. Inwestycja w sprzęt wysokiej klasy stanowi sposób na zwiększenie wydajności funkcjonowania kuchni. Co więcej, zakup dobrej jakości urządzeń pozwala uniknąć jego właścicielowi napraw, jak również niweluje ryzyko ponownego zakupu asortymentu w niedalekiej przyszłości. Odpowiednio działające urządzenia obsługiwane przez zawodowych kucharzy gwarantują dobre przygotowanie potraw i wpływają znacząco na szybkość wykonywania poszczególnych czynności podczas gotowania.

Warto również podkreślić, iż zakup urządzeń smart cooking nie pozostaje bez znaczenia w kontekście finansowym. Wybierając sprzęt wysokiej klasy można liczyć na ich znacznie dłuższą żywotność. W kuchniach komercyjnych standardem jest intensywna eksploatacja urządzeń, a z tego powodu warto inwestować w te, które zapewniają jak najdłuższy okres użyteczności.

Priorytetem właścicieli lokali gastronomicznych jest również jakość przygotowywanych potraw. Jest to bowiem główny czynnik odpowiadający za finalną ocenę restauracji przez klientów. Oprócz smaku i zapachu serwowanych dań, liczy się również czas oczekiwania na ich podanie. Zakup profesjonalnego sprzętu do inteligentnego gotowania skraca czas oczekiwania na zamówienie. Dzięki jego posiadaniu lokal będzie mógł poszczycić się nie tylko pięknym wnętrzem, ale również perfekcyjną obsługą klienta.



Powiązane produkty

Powiązane posty

Odpowiedz

* Imię:
* E-mail: (niewidoczny)
   Strona WWW: (URL z http://)
* Komentarz: