Kotleciarka - co warto o niej wiedzieć?

Autor     lis 29, 2021     Home , Rozwiązania dla gastronomii , Porady    0 Komentarzy
Kotleciarka - co warto o niej wiedzieć?

Kuchnie i lokale gastronomiczne są wyjątkowym miejscem. Osoby pracujące w kuchni każdego dnia przygotowują produkty spożywcze dla swoich klientów z dbałością o ich jakość oraz smak. Jednym z urządzeń, które powinno zagościć w każdej profesjonalnej kuchni jest kotleciarka. To specjalistyczna maszyna, która pomaga w szybkim i dokładnym zmiękczaniu płatów mięsa, przygotowując z nich idealne, soczyste kotlety schabowe. Czym charakteryzuje się kotleciarka? Jaki model szczególnie warto mieć w swoim lokalu gastronomicznym?

Co to jest kotleciarka?

Kotleciarka, bardzo często nazywana również maszyną do rozbijania kotletów schabowych jest urządzeniem elektryczny bardzo chętnie wykorzystywanym w przetwórstwie mięsnym oraz lokalach gastronomicznych. Jej głównym przeznaczeniem jest zmiękczanie płatów mięsa, a także rozbijanie ich na soczyste kotlety schabowe, steki czy hamburgery. Kotleciarka, dzięki specjalistycznej konstrukcji i działaniu, w krótkim czasie pozwala pracownikom na szybką i precyzyjną obróbkę mięsa. Jej zakup pozwala na znaczne skrócenie czasu przygotowywania dań mięsnych oraz zapewnienie mu najlepszego smaku, miękkości oraz soczystości.

 

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu kotleciarki?

Zakup urządzenia do rozbijania kotletów powinien być przemyślany. Od jakości maszyny będzie zależała jej wytrzymałość oraz jakość pracy. Najwyższej klasy kotleciarki, które wykonywane są z odpowiednich komponentów można znaleźć w sklepie www.sas24.pl

Najważniejszymi parametrami, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu sprzętu są:

  • surowce wykorzystane do produkcji kotleciarki - najlepsze urządzenia wykonywane są z komponentów odpornych na korozję i eksploatację. Warto postawić na sprzęt, do którego produkcji wykorzystano stal nierdzewną oraz aluminium, na przykład model KM20 Ma-Ga,

  • jakość wykonania urządzenia - kotleciarka powinna wyróżniać się solidną konstrukcją. Precyzyjne łączenia poszczególnych elementów oraz dbałość o detale na etapie produkcji są gwarancją długiej eksploatacji konkretnego modelu, jak na przykład w kotleciarce Victor STALGAST 721570,

  • moc kotleciarki - od mocy kotleciarki zależna będzie jakość oraz szybkość jej pracy. W lokalach gastronomicznych niezwykle ważny jest efekt końcowy obroki mięsiwa, dlatego warto podjęć decyzję o zakupie urządzenia o dużej mocy i sile działania.

Dobranie odpowiedniej mocy urządzenia, siły działania oraz jakości wykonania pozwoli na zaopatrzenie lokalu w najlepszą kotleciarkę. 

Dlaczego warto zaopatrzyć swój lokal gastronomiczny w kotleciarkę?

Kotleciarka jest urządzeniem, które cieszy się coraz większą popularnością. Jej zakup z pewnością przynosi wiele zalet dla lokalu gastronomicznego, do których należą:

  • cichy tryb pracy - rozbijanie płatów mięsa za pomocą kotleciarki emituje znacznie mniejszy hałas niż potraktowanie ich tradycyjnym tłuczkiem. Zmniejszenie poziomu hałasu z pewnością przyczynia się do poprawy higieny i warunków pracy pracowników oraz klientów lokalu,

  • oszczędność czasu oraz nakładu pracy - kotleciarka, na przykład model Raptor jest bardzo wydajnym sprzętem. Korzystanie z niej pozwala na szybką obróbkę mięsa i przygotowanie idealnych kotletów schabowych lub steków w kilka sekund,

  • jakość otrzymanego mięsa - specyficzna konstrukcja kotleciarki pozwala na obrobienie płatu mięsa na idealnie soczyste, kruche i miękkie kotlety schabowe. Dzięki nacinarce i rozbijarce walory smakowe mięsa znacznie się podnoszą, co przekłada się na lepszą sprzedaż oraz zadowolenie klientów. 

Zakup kotleciarki jest sporą inwestycją, niemniej jednak zakup tego sprzętu przynosi wiele korzyści dla właścicielom lokali gastronomicznych lub sklepów mięsnych. Warto pamiętać o zwrócenie uwagi na najważniejsze parametry maszyny, co umożliwi zakup najwyższej klasy sprzętu, o długim okresie eksploatacji.

 

Powiązane produkty

Zapytaj eksperta

4.8 /5
23 ocen