Jak otworzyć cukiernię?

Autor     kwi 22, 2019     Home , Rozwiązania dla gastronomii    0 Komentarzy
Jak otworzyć cukiernię?

W każdym mieście - niezależnie od wielkości czy liczby mieszkańców - natkniemy się na przynajmniej jedną cukiernię. Ostatnie trendy rynkowe pokazują, że osoby decydujące się na otwarcie działalności związanej z gastronomią, najczęściej wybierają prowadzenie własnego punktu cukierniczego. Taki biznes uchodzi za lukratywną i opłacalną inwestycję, jednak jak w każdym start-upie, trzeba być przygotowanym na koszty. Na jakie wydatki musi się przygotować przyszły właściciel słodkiego biznesu? Jak otworzyć cukiernię i co stoi za sukcesem domowych punktów cukierniczych?

Jak otworzyć cukiernię - co trzeba wiedzieć o branży cukierniczej?

Coraz liczniej powstające punkty cukiernicze nie powinny dziwić znawców rynku gastronomicznego. Popyt na cukiernie - szczególnie takie, które odwołują się do domowych tradycji - stoi na wysokim poziomie, szczególnie, że trendy żywieniowe odwołujące się do tradycji zyskują na popularności. Możemy być zatem pewni, że prowadzenie cukierni to dochodowy biznes - o ile jesteśmy w stanie wyczuć nastroje konsumentów i trafić w ich gusta. Jednego sezonu modne będą tarty z owocami znanymi z przydomowych ogródków, a za chwilę trzeba będzie je wycofać na rzecz mini deserów z różnych zakątków świata.

Rozpoznawanie trendów wśród słodkości to nie wszystko - kluczowe są też wysokiej jakości składniki. Musimy mieć świadomość, że raz zrażeni goście nieświeżą masą budyniową czy przesuszonymi ciasteczkami zapewne nigdy do nas nie powrócą. Warto zatem już na starcie traktować naszych klientów jak członków rodziny lub przyjaciół, serwując im desery wykonane ze świeżych składników dobrej jakości.

Jakie wyposażenie będzie niezbędne na starcie?

Dobrej jakości cukiernia to nie tylko cukiernicy z pasją czy unikalne receptury. To także sprzęt służący zarówno do wypieku słodkości, jak i ekspozycji deserów. By móc bez przeszkód rozpocząć działalność, należy zaopatrzyć się w poniższe sprzęty:

  • Piec cukierniczy

  • Planetarny robot kuchenny

  • Blachy cukiernicze

  • Akcesoria cukiernicze (rękawy, formy, itp.)

  • Urządzenia chłodnicze (m.in. witryny ekspozycyjne)

  • Artykuły czystości i zmywarka kapturowa do naczyń

  • Zastawa stołowa (talerze, sztućce, tace do prezentacji dań, filiżanki)

  • Meble gastronomiczne (stoły robocze, szafy na wyroby gotowe)

  • Pozostałe elementy ekspozycyjne

Koszty początkowe - jaką gotówką powinniśmy dysponować?

Połowa kosztów to wydatki związane z wyposażeniem kuchni, a druga połowa to elementy ekspozycji i wnętrza. O ile zakup sprzętu związanego z wytwarzaniem deserów jest stały i mieści się w widełkach od 45 do 50 tysięcy PLN, o tyle trudniej określić, ile wydamy na wystrój lokalu. Elementy wnętrza będą się bowiem zmieniać w zależności od naszej wizji lokalu, liczby gości którą chcemy pomieścić oraz witryny reklamujące naszą cukiernię. Trzeba również pamiętać, że w koszta zalicza się wynajem miejsca, w której będziemy prowadzić naszą działalność (dobre, często uczęszczane lokalizacje w średniej wielkości mieście kosztują ok. 2700-3000 PLN miesięcznie). Przy wynajmie należy kierować się nie tylko atrakcyjną lokalizacją czy wielkością miejsca - warto wynająć lokal uprzednio zatwierdzony przez Sanepid. Pozwoli to na szybsze uruchomienie własnej działalności, bowiem nie będziemy musieli przechodzić ponownych procedur dopuszczenia budynku do prowadzenia cukierni. Możemy stwierdzić, że bezpieczny zapas gotówki na rozpoczęcie działalności cukierniczej to budżet około 100.000 PLN.

Wiedząc już, jak otworzyć cukiernię, możemy być pewni, że w perspektywie 16 miesięcy inwestycje nam się zwrócą. Zakładając marżę 30-35%, inwestycja w cukiernię zacznie przynosić zyski w ciągu maksymalnie dwóch do trzech lat. Jednak najlepsze rodzinne biznesy gwarantują nawet do 300% zwrotu z produktu, biorąc pod uwagę koszt jednostkowej produkcji wyrobu cukierniczego.



Odpowiedz

* Imię:
* E-mail: (niewidoczny)
   Strona WWW: (URL z http://)
* Komentarz: