W domu czy w mieszkaniu, choćby takim najmniejszym z najmniejszych, punktem głównym zdecydowanie jest kuchnia. Chyba nikt nie wyobraża sobie bez niej życia. Choć oczywiście w szczególności liczy się w lokalach gastronomicznych, a także niezwykle cenią ją sobie sklepy oraz producenci żywności. Dodatkowo, wiadomą rzeczą jest to, że każda kuchnia się od siebie różni. To co rzuca się w oczy na początku to rzecz jasna inny kolor ścian, różne rodzaje kafelek, indywidualny dobór mebli oraz odmienny układ i kształt tego pomieszczenia. Jednakże drugą zasadniczą różnicą jest wyposażenie każdej kuchni. To po nim można rozpoznać, te bardziej "profesjonalne" (które rzadziej spotyka się w domach, a bardzo często w restauracjach czy różnego rodzaju sklepach, na przykład mięsnych) od tych "standardowych". Wszyscy specjaliści, albo ci, którzy bardzo lubią gotowanie, posiadają różnorodne sprzęty, które mają za zadanie ułatwiać pracę i ją przyśpieszać. Bez nich wszystko trwałoby znacznie dłużej, a jedzenie wyglądałoby bardzo mało estetycznie. Takimi urządzeniami są między innymi krajalnice gastronomiczne.
Krajalnice gastronomiczne - do czego służą i dlaczego warto je mieć?
Krajalnice gastronomiczne są to sprzęty, które potrafią pokroić niemal każdy rodzaj jedzenia. Dzięki temu jest ono przyjemniejsze dla oka oraz łatwiej się je spożywa. Szybko, sprawnie - i co najważniejsze - dokładnie kroją żywność taką jak: warzywa, wędliny, sery, chleb i tym podobne. "Plasterki" mogą być o dowolnej grubości, jaką tylko sobie wymyśli użytkownik. W łatwy sposób można zmienić wszelkie parametry krajalnicy, tak aby grubość była odpowiednia.
Krajalnice przydadzą się zarówno w specjalistycznych kuchniach, jak i w domu każdego człowieka. Dodatkowo, warto wiedzieć, że urządzenia takie jak krajalnice gastronomiczne zostały zaprojektowane oraz wykonane specjalnie w taki sposób, aby zapewniać jak najlepsze warunki sanitarne. Te części, które mają bezpośredni kontakt z jedzeniem (są to przede wszystkim: tak zwane stoły podawcze, noże krojące, pokrywy noża, prowadnice plastra, a także płyty oporowe) zostają pokryte w całości materiałami nierdzewnymi. Stół podawczy we wszystkich rodzajach takiego sprzętu przystosowany jest odpowiednio do krojenia żywności. Daje to pewność, że się nie zniszczy, ani nie zarysuje.
Wiele osób zastanawia się, czy sam proces krojenia jest całkowicie bezpieczny i jak to się wszystko w ogóle odbywa. Otóż działa to dzięki metodzie grawitacyjnej. Sprawia to, że nie ma potrzeby, aby dociskać jedzenie i jest ono estetyczne. Dopiero jeśli zostaną same resztki i również chce się je pokroić, należy użyć specjalnej płyty dociskowej, która jest zamieszczona pod stołem podawczym. Dzięki temu nie ma mowy o jakimkolwiek wyrzucaniu odpadów, ponieważ krajalnica pokroi wszystko do samego końca. Napęd silnika steruje się za pomocą dwóch przycisków. Są to START i STOP. Nie ma więc możliwości, aby urządzenie nagle samo się włączyło po niespodziewanej przerwie w dostawie prądu.
W naszym sklepie znajdziesz: krajalnice do wędlin, krajalnice do sera oraz krajalnice do chleba. Są to urządzenia automatyczne, półautomatyczne lub ręczne.